• Englebert Psychotherapie & Coaching

 • John A.I. Englebert (1950) is BIG-geregistreerd art. 14, klinisch psycholoog/specialist en vanaf 1994 werkzaam in Den Haag als vrijgevestigd klinisch- psycholoog en psychotherapeut.                                                                                                                                                              

  John Englebert is psycholoog-specialist NIP; lid van de Nederlandse Vereniging van Psychotherapie (NVP), lid van de Nederlandse Vereniging van Relatie- en gezinstherapie (NVRG) en bestuurslid van de VKDP, de Vereniging voor Korte Dynamische Psychotherapie. 

 • Loopbaan

  John Englebert startte in 1980 zijn werkzaamheden als psycholoog in de verslavingszorg bij de Kliniek Zeestraat te Den Haag. Hij werkte daar als gedrags-, relatie- en gezinstherapeut. n groepstherapie trainde hij daar patiënten om hun assertiviteit te vergroten. Hij leidde via het NIAD in Utrecht collega’s, artsen en maatschappelijk werkers op in het "motivationeel interviewen"; deed in de kliniek neuropsychologisch onderzoek en samen met  collega’s ontwikkelde hij nieuwe behandelingsprogramma’s zoals het “gecontroleerd leren drinken” en “zelfmotiverende gespreksvoering” bij verslavingsproblematiek. Op verschillende locaties in Nederland trainde hij medewerkers uit de verslavingszorg. Bedrijfsartsen en HR-managers uit de (non-)profit sector leerde hij hoe zij aansluiting konden maken met  met hun patiënten,  patiënten waar alcoholgerelateerde problematiek een belangrijke rol speelde. Het gaat daarbij vooral om het op maat snijden van een handelwijze bij alcoholgerelateerde problematiek binnen de werksetting. (Haagse politie, Heineken, NIAD, PTT).

  In 1984 vestigde hij zich parttime als psychotherapeut in Den Haag. Hij werkt toen nog vooral directief therapeutisch. De systeemtherapie krijgt later een steeds prominentere rol in zijn werk.

  In 1986 treedt hij in dienst bij RIAGG Rijnmond NW te Rotterdam. In 1988 wordt hij hoofd van de afdeling Kortdurende Therapie.

  Vanaf 1991 tot heden volgt hij in Italië, via de ACCADEMIA DI PSICOTERAPIA DELLA FAMIGLIA, diverse meta-practica en master classes in gezins- en systeemtherapie, onder leiding van professor Dr. Maurizio Andolfi. In Rome, Todi, Assisi, Gubbio en op Sardinië en Sicilië en natuurlijk Nederland doet hij met collega's uit alle windstreken veel ervaring op. Vanuit alle continenten komen ervaren gezinstherapeuten bijeen om hun systemische kennis te verdiepen en uit te breiden.

  In 1992 beëindigt John Englebert zijn baan bij de RIAGG en start hij in Den Haag een fulltime eigen vrijgevestigde praktijk. Als klinisch psycholoog/psychotherapeut, partnerrelatie- en gezinstherapeut biedt hij zijn diensten aan. Hij wordt bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) in Zuid-Holland.

  IN 1998 verdiept hij zich in de Kortdurende Dynamische Psychotherapie van Davanloo, de IStDP genoemd. Intensive Short-term Dynamic Psychotherapy.  

  In 2018 wordt hij secretaris van de Vereniging van Korte Dynamische Psychotherapie (VKDP).  

  In juli 2023 volgt hij in Assisi het International Conference Family Therapy congres, met 1000 deelnemers, vele workshops en lezingen  van prominente systeemdenkers en gezinstherapeuten. Aansluitend in Gubbio een master class family therapy van en voor Andolfi adepten van het eerste uur. 

 • Opleidingen

  • Rijksuniversiteit Leiden, psychologie,
   afstudeerrichting: klinische psychologie (1980)
  • Specialisatie klinisch psycholoog (NIP, 1984)
  • Opleiding tot psychotherapeut bij het RINO (1989) (+ BIG-registratie)
  • Specialisatie partnerrelatie- en gezinstherapie, NVRG (1989)
  • Opleiding tot family mediator bij het NIP/NMI (2000)
  • Opleiding tot diagnosticus “Ontwikkelingsprofiel” van prof. dr. R.E. Abraham (2002)
  • Diverse internationale metapractica relatie- en gezinstherapie, bij prof. dr. Maurizio Andolfi (Italië van 1991 tot heden)
  • Diverse Davanloo (IStDP) trainingen in binnen- en buitenland, summer schools,  (kortdurende dynamische psychotherapie) (1998 tot heden)