• Englebert Psychotherapie & Coaching

 • John A.I. Englebert (1950) is BIG-geregistreerd klinisch psycholoog en vanaf 1994 werkzaam in Den Haag als vrijgevestigd klinisch- psycholoog en psychotherapeut.                                                                                                                                                              

  John Englebert is psycholoog-specialist NIP; lid van de Nederlandse Vereniging van Psychotherapie (NVP), lid van de Nederlandse Vereniging van Relatie- en gezinstherapie (NVRG) en bestuurslid van de VKDP, de Vereniging voor Korte Dynamische Psychotherapie. 

 • Loopbaan

  John Englebert startte in 1980 zijn werkzaamheden als psycholoog in de verslavingszorg bij de Kliniek Zeestraat te Den Haag. Hij werkte daar als gedrags-, relatie- en gezinstherapeut. In groepen trainde hij daar patiënten. Hij leidde collega’s op in het motivationeel interviewen, deed er onder andere neuropsychologisch onderzoek en samen met collega’s ontwikkelde hij nieuwe behandelingsprogramma’s zoals “gecontroleerd leren drinken” en “zelfmotiverende gespreksvoering” bij verslavingsproblematiek. Op verschillende locaties in Nederland trainde hij medewerkers uit de verslavingszorg. Bedrijfsartsen en HR-managers uit de (non-)profit sector leerde hij omgaan hoe om te gaan met hun patiënten waar alcoholgerelateerde problematiek een issue was. Het gaat dan vooral om het op maat snijden van een handelwijze bij alcoholgerelateerde problematiek binnen de werksetting van een bedrijf. (Haagse politie, Heineken, NIAD, PTT).

  In 1984 vestigde hij zich parttime als psychotherapeut te Den Haag. Hij werkt dan nog vanuit de directieve therapie. De systeemtherapie krijgt een steeds prominentere rol in zijn werk.

  In 1986 treedt hij in dienst bij RIAGG Rijnmond NW te Rotterdam. In 1988 wordt hij hoofd van de afdeling Kortdurende Therapie.

  Vanaf 1991 volgt hij aan de ACCADEMIA DI PSICOTERAPIA DELLA FAMIGLIA diverse meta-practica in de systeemtherapie, onder leiding van professor Dr. Maurizio Andolfi, in Rome en Todi, op Sardinië en Sicilië . Vanuit alle continenten komen ervaren gezinstherapeuten bijeen om hun systemische kennis te verdiepen en uit te breiden.

  In 1992 beëindigt John Englebert zijn baan bij de RIAGG en start hij in Den Haag zijn fulltime eigen praktijk als vrijgevestigd psychotherapeut en partnerrelatie- en gezinstherapeut. Hij wordt bestuurslid van de NVVP (Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten) in Zuid-Holland.

  IN 1998 verdiept hij zich in de kortdurende dynamische psychotherapie van Davanloo, door diverse ontwikkelingen binnen deze therapievorm later IStDP genoemd.

  In 2018 wordt hij secretaris van de Vereniging van Korte Dynamische Psychotherapie (VKDP).  

 • Opleidingen

  • Rijksuniversiteit Leiden, psychologie,
   afstudeerrichting: klinische psychologie (1980)
  • Specialisatie klinisch psycholoog (NIP, 1984)
  • Opleiding tot psychotherapeut bij het RINO (1989) (+ BIG-registratie)
  • Specialisatie partnerrelatie- en gezinstherapie, NVRG (1989)
  • Opleiding tot family mediator bij het NIP/NMI (2000)
  • Opleiding tot diagnosticus “Ontwikkelingsprofiel” van prof. dr. R.E. Abraham (2002)
  • Diverse internationale metapractica relatie- en gezinstherapie, bij prof. dr. Maurizio Andolfi (Italië van 1991 tot heden)
  • Diverse Davanloo (IStDP) trainingen in binnen- en buitenland (kortdurende dynamische psychotherapie) (1998 tot heden)